Ook airco-installaties zijn aan een keuring onderworpen. Maar welke airco dien gekeurd te worden, wat houdt de inspectie in, wie mag het uitvoeren, is het verplicht of niet en wat kost het? Ontdek hier alles over de airco keuring van koelingssystemen.
Waarom airco laten keuren?
Wist je dat de keuring van een airco in sommige gevallen verplicht is? Steeds meer woningen en bedrijfsgebouwen plaatsen airco’s om te zorgen voor een koele omgeving op warme zomerdagen. Deze systemen gebruiken veel energie en daarom is het van belang dat ze met enige regelmaat gekeurd worden.
Een keuring heeft als voordeel dat je het energieverbruik van de airco kunt verminderen, het rendement kunt verhogen en uitstoot van broeikasgassen kunt reduceren. Het niet laten keuren van een aircosysteem kan leiden tot een boete.
Wat is een aircokeuring?
Een keuring van de airco of airconditioningsysteem wordt ook wel een energetische keuring genoemd. Alle keurders dienen de keuring op dezelfde manier uit te voeren. De controle is bedoeld om te kijken of de airco op de juiste manier wordt gebruikt, of alle benodigde documenten aanwezig zijn en of de airconditioning op de juiste manier werkt. Doordat airco’s een grote impact hebben op het energieverbruik en er juist steeds meer doelen worden gesteld om het energieverbruik in de wereld terug te dringen, is de keuring van de airco in het leven geroepen om zo het rendement te verhogen en het energieverbruik te doen dalen.
Is een aircokeuring verplicht? Wanneer airco laten keuren?
De keuring van een airco is in sommige gevallen verplicht. De controle dient verplicht te worden uitgevoerd in een gebouw met airco’s met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW die worden gebruikt voor comfortkoeling, met andere woorden het koelen van plekken waar mensen wonen of werken. Airco’s met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW moeten binnen 12 maanden na installatie gekeurd worden en dan om de 5 jaar een periodieke keuring krijgen door een erkende airco-energiedeskundige.
Heb je een klein aircosysteem in je woning, dan is de kans groot dat het koelvermogen lager ligt en dat een keuring daarom niet verplicht is. Ben je verplicht om je aircosysteem te laten keuren, maar doe je dit niet, dan wordt het als een milieumisdrijf gezien. Als bekend wordt dat je je systeem niet hebt laten keuren, dan kan dit leiden tot een boete of zelfs een gevangenisstraf.
Wie mag de keuring uitvoeren?
De aircokeuring is een officiële controle en mag alleen worden uitgevoerd door een erkende airco-energiedeskundige. Bij een airconditioningsysteem dat werkt met gefluoreerde broeikasgassen of ozonlaagafbrekende stoffen moet de installatie, het onderhoud, de controle op lekkages en het terugwinnen van het koelmiddel worden uitgevoerd door een erkend koeltechnicus. Om te garanderen dat de controle overal op dezelfde manier gebeurt, is er een online aangiftecentrum in het leven geroepen door de overheid. Alleen via deze website kan de keuring van de airco worden doorgegeven door een erkende airco-energiedeskundige.
Wat dien je in orde te brengen voor de keuring van airco?
Een aircosysteem met een nominaal koelvermogen van 12 kW of meer moet iedere 5 jaar gekeurd worden. Bij een koelvermogen tussen 50 kW en 250 kW is dit iedere 3 jaar en bij meer dan 250 kW koelvermogen iedere 2 jaar. Om ervoor te zorgen dat de keuring op de dag zelf zo voorspoedig mogelijk verloopt, is het aan te raden om alle documentatie van de airco’s te verzamelen en ervoor te zorgen dat de ruimte rondom het aircosysteem goed toegankelijk is voor de keurder.
Hoe verloopt een aircokeuring?
Een aircokeuring wordt altijd op basis van een vastgesteld aantal aspecten gedaan. Allereerst wordt de documentatie gecontroleerd, waarna een visuele inspectie van de airco plaatsvindt. Vervolgens beoordeelt de energiedeskundige of de airco correct wordt gebruikt en wordt er een controle gedaan van enkele werkingsparameters van het airconditioningsysteem. Op basis van de bevindingen voert de energiedeskundige de gegevens in en krijgt hij via het systeem een advies wat hij kan aanvullen met adviezen. Alle resultaten van de keuring van de airco zijn terug te vinden in het keuringsrapport. De eigenaar ontvang een kopie van het rapport.
Airco-installatie afgekeurd? Wat te doen?
Als op basis van de keuring van de airco blijkt dat deze is afgekeurd, voldoet deze niet aan de regelgeving. In zo’n geval is het aan te raden om deze te vervangen en het nieuwe airconditioningsysteem opnieuw te laten keuren. Is de airco niet afgekeurd, maar worden er wel diverse adviezen gegeven in het keuringsrapport, dan ben je niet verplicht deze op te volgen. Wel is het aan te raden het advies van de energiedeskundige toe te passen, want hiermee kun je je airco energiezuiniger maken en dus kosten besparen. Wel moet je de kopie van het keuringsrapport minimaal 5 jaar bewaren.
Prijs aircokeuring
De prijs voor de keuring van een airco hangt sterk af van verschillende factoren, waaronder het merk van de airco, de manier waarop de deze geïnstalleerd is, het koelvermogen en het aantal airco units dat in een gebouw aanwezig is. De prijs van de aircokeuring wordt hoger bij een groter koelvermogen. Doordat er veel variabelen zijn, is het verstandig om bij verschillende energiedeskundigen een offerte op te vragen op basis van jouw situatie. Alleen op deze manier kun je een goede vergelijking doen en de beste keuze maken.