Een nieuwe laadpaal plaatsen, een bestaande laadpaal verzwaren, laadpaal aansluiten…? Een laadpaal vervangen? Is dan een keuring van een laadstation verplicht of niet? Wie mag de keuring uitvoeren en hoe verloop deze? Ontdek hier alles over de elektrische keuring van laadpalen.
Waarom laadpaal laten keuren?
Er worden steeds meer elektrische auto’s aangeschaft. Elektrische auto’s zijn een goede manier om de CO2-uitstoot te verminderen en daardoor bij te dragen aan een beter milieu. Voor het opladen van een elektrische auto is een laadpaal nodig. Deze heeft veel vermogen om ervoor te zorgen dat de auto snel opgeladen kan worden. Niet goed geïnstalleerde laadpalen brengen risico’s met zich mee, zoals brand, elektrocutie of gewoon slecht werken / laden van de installatie. Het is daarom verplicht om je laadpaal te laten keuren.
Wat is een laadpaalkeuring?
Bij de keuring van een laadpaal wordt gekeken of deze volgens de voorschriften van de fabrikant is aangesloten. Dit is belangrijk om zowel de bestuurder als de omgeving veilig te houden. Laadpalen die niet goed geïnstalleerd zijn brengen gevaar met zich mee. Brand in de batterij van een elektrische auto is moeilijk te doven en moet door de brandweer worden gedaan met behulp van speciaal materiaal. Een dergelijke situatie wil je daarom voorkomen. De keuring van een laadpaal als huishoudelijk installatie moet iedere 25 jaar gekeurd worden. Voor niet-huishoudelijke installaties is dit iedere 5 jaar.
Is een laadpaal keuren verplicht?
De plaatsing van een laadpaal betekent een uitbreiding van de elektrische installatie met een extra stroomkring. Omdat elke wijziging, uitbreiding of verzwaring van een elektrische installatie verplicht gekeurd moet worden, geldt dit dus ook voor het plaatsen van laadpalen. De laadpaalkeuring is onderhevig aan de veiligheidsvoorschriften zoals deze zijn opgesteld in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties, ook wel AREI genoemd. De keuring vindt plaats voorafgaand aan het in gebruik nemen van de laadpaal.
De meest voorkomende werken / wijzigingen
- Laadpaal installeren;
- Laadpaal aansluiten aan zonnepanelen;
- 1-fasige laadpaal aansluiten / installeren in zekeringkast / meterkast;
- 3-fasige laadpaal aansluiten / installeren in zekeringkast / meterkast;
- Zekeringkast verzwaren voor laadpaal;
- Laadpaal aansluiten op bestaande stroomgroep / zekeringgroep;
- …
Wie mag de keuring van het laadstation uitvoeren?
De keuring van een laadpaal kan niet zomaar door iedereen uitgevoerd worden. Dit mag enkel gebeuren door een erkend keuringsorganisme. Wel is het toegestaan om zelf een erkend keuringsorganisme uit te kiezen. Om een keuringsorganisme te vinden kun je op de website van de overheid een overzicht vinden, maar ook door een zoekopdracht in te voeren op internet zijn diverse keuringsorganismen te vinden. Om een laadpaalkeuring te laten plaatsvinden, kun je rechtstreeks een afspraak maken met het keuringsorganisme.
Wat dien je in orde te brengen voor de keuring?
Om de keuring van je laadpaal zo goed mogelijk te laten verlopen, is een goede voorbereiding gewenst. Allereerst is het belangrijk dat er voldoende ruimte is rond alle verdeelborden en dat de interne delen van het verdeelbord toegankelijk zijn. Ook moet de aardingsonderbreker bereikbaar zijn. Tijdens de controle worden metingen gedaan en zal de elektriciteit even worden uitgeschakeld. Zorg daarom dat de computer is uitgeschakeld en belangrijke documenten zijn opgeslagen. Ook is het verstandig om elektrische apparaten met veel verbruik uit het stopcontact te halen. Zorg er daarnaast voor dat alle documenten aanwezig en op orde zijn, zoals het ééndraadschema en het situatieschema. Ook de technische documentatie van de fabrikant helpt.
Hoe verloopt een laadpaalkeuring?
Zodra de afspraak voor de keuring van de laadpaal is gemaakt, komt iemand van een erkend keuringsorganisme de installatie en werking van de laadpaal controleren. Het keuren start met een visuele controle, gevolgd door enkele tests en metingen. Eerst worden de elektrische schema’s gecontroleerd om te zien of deze met de werkelijkheid overeenkomen. Vervolgens wordt onder andere gekeken naar de aansluiting van de aarding van de laadpaal en de installatie of deze conform de voorschriften van de fabrikant uitgevoerd werd, de isolatieweerstand, of de differentieelstroominrichtingen correct werken en of er een DC-stroombeveiliging / differentieelbeveiliging is op de aangesloten stroomgroep… Na afloop ontvang je een keuringsrapport waarin staat uitgelegd of de installatie wel of niet goedgekeurd is.
Wat bij afkeuring laadpaal-installatie?
Als na het keuren blijkt dat de laadpaal is afgekeurd, wordt in het rapport aangegeven op welke punten de laadpaal niet conform de AREI wetgeving is. Een afgekeurde laadpaal betekent niet dat deze nooit meer gebruikt kan worden. Een installateur kan de aanpassingen doen zoals deze zijn aangegeven in het keuringsrapport. Laat dit doen door een gecertificeerde installateur om er zeker van te zijn dat de aanpassingen correct gebeuren. Nadat de aanpassingen zijn gedaan is het nodig om een nieuwe keuring te laten uitvoeren voordat de laadpaal in gebruik wordt genomen.
Prijs keuring laadpaal / herkeuring laadpaal
De keuring van een laadpaal heeft geen vaste prijs. Ieder keuringsorganisme kan zijn eigen prijs bepalen voor het keuren van laadpalen. De prijzen variëren van zo’n €100 tot €200. Het is daarom aan te raden om bij verschillende keuringsorganismen een offerte op te vragen en de prijzen met elkaar te vergelijken. Bekijk daarbij ook goed wat wel en niet bij de prijs zit inbegrepen, zoals transportkosten en BTW. Door verschillende offertes op te vragen en met elkaar te vergelijken, kun je tot de beste deal komen.