Wie een nieuwe thuisbatterij laat plaatsen, een uitbreiding of verzwaring van de batterij laat uitvoeren, is in vele gevallen verplicht een thuisbatterij keuring te laten uitvoering van de installatie of aanpassingen. We geven een overzicht van de rechten en plichten.
Waarom thuisbatterij laten keuren?
De afgelopen jaren is het aantal geplaatste laadpalen en thuisbatterijen sterk gestegen en een keuring van de thuisbatterij is daarbij verplicht. Dit komt omdat de plaatsing van een dergelijk opslagsysteem een uitbreiding van de elektrische installatie is en het wettelijk is vastgelegd dat deze gekeurd moet worden.
Een thuisbatterij is populair, omdat de opgewekte stroom niet verdwijnt in het elektriciteitsnet, maar wordt opgeslagen in een accu. De accu kan opladen tijdens daluren en deze energie weer gebruiken tijdens piekuren. Met de stijgende elektriciteitsprijzen kiezen daarom steeds meer mensen voor een thuisbatterij.
Veel voorkomende werken
- Thuisbatterij verzwaren / thuisbatterij uitbreiden;
- Zekeringkast verzwaren;
- Thuisbatterij aansluiten op zonnepanelen;
- Thuisbatterij aansluiten op laadpaal;
- Thuisbatterij aansluiten op een fotovoltaïsche hybride omvormer;
- Een thuisbatterij met ingebouwde of aparte omvormer die rechtstreeks aansluiten op het schakelbord van uw installatie, op een nieuw circuit beveiligd door een stroomonderbreker;
- …
Wat is een thuisbatterij keuring?
Een keuring van een thuisbatterij is met de stijging van het aantal geplaatste thuisbatterijen erg belangrijk om ieders veiligheid te garanderen. Een thuisbatterij is een elektrische installatie met hoge spanning en dus is er bij verkeerde installatie of slecht onderhoud kans op gevaar, zoals brand in een batterij. Dit type brand is moeilijk te blussen en kan ernstige gevolgen hebben. De controle van een thuisbatterij gebeurt op basis van de AREI, oftewel het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Hierin staat precies beschreven op welke punten een elektrische installatie gekeurd moet worden.
Is een thuisbatterijkeuring verplicht?
Als je een thuisbatterij wilt plaatsen, dan is de keuring hiervan verplicht. Een dergelijk opslagsysteem is een uitbreiding van de elektrisch installatie en in dit geval moet altijd een keuring worden gedaan. De controle moet worden gedaan om de veiligheid en spanningskwaliteit te kunnen waarborgen. Ook is dit een manier om te bepalen of er door de netbeheerder een aanpassing van de aansluiting gedaan moet worden.
Hoe lang is de keuring van een thuisbatterij geldig?
Net als bij een elektrische installatie dient de keuring van een thuisbatterij om de 25 jaar herhaald te worden. Op basis van de controle wordt een keuringsrapport gemaakt. Elke aanpassing, verzwaring, uitbreiding vraagt om een nieuwe keuring.
Wie mag de keuring uitvoeren?
De keuring van een thuisbatterij moet worden uitgevoerd door een erkend keuringsorganisme. Hoewel je de installatie van een thuisbatterij, behalve de bedrading, zelf kan doen of door een gediplomeerd elektricien kan laten uitvoeren, mag niet iedere elektricien ook keuringen doen. Je mag dus zelf een thuisbatterij kopen en deze vervolgens laten installeren.
Wel mag je zelf bepalen welke officiële keuringsinstantie de controle komt uitvoeren. Ben je op zoek naar een partij voor de keuring van je thuisbatterij, dan kun op internet een zoekopdracht uitvoeren. Ook is het mogelijk om op de website van de overheid een overzicht te vinden van erkende keuringsorganismen. Via onze website kan je een offerte voor een keuring aanvragen en zo in contact komen met erkende keurders.
Wat dien je in orde te brengen voor de keuring?
De keuring van een thuisbatterij verloopt nog vlotter als je je goed voorbereid op het bezoek. De keurder zal om enkele documenten vragen en dus is het verstandig om deze klaar te hebben liggen voorafgaand aan de controle. Het gaat hierbij specifiek om het ééndraadschema en situatieschema van de installatie, de installatie- en veiligheidsinstructies van de fabrikant en de EAN-code van de aansluiting van de installatie op het netwerk. De EAN-code is een 18-cijferige code en terug te vinden op de elektriciteitsfactuur.
Hoe verloopt een thuisbatterijkeuring?
De keuring van een thuisbatterij bestaat uit twee onderdelen. Eerst wordt gestart met een visuele controle, gevolgd door enkele tests en metingen. Bij de visuele controle wordt gekeken of de schema’s overeenkomen met de werkelijkheid en of alles op de juiste manier is aangesloten en beveiligd. Daarna voert de keurder enkele metingen uit, zoals een meting van de aardingscontinuïteit, spreidingsweerstand en isolatie. Ook wordt de werking van de differentieelstroominrichting en het automatisch scheidingssysteem van de omvormer getest.
Op basis van de bevindingen wordt een keuringsrapport opgesteld met eventuele inbreuken en aandachtspunten.
Wat bij afkeuring van de thuisbatterij?
Als bij de keuring geen inbreuken zijn vastgesteld en de keuring positief is bevonden, ontvang je een conformiteitsrapport. Dit rapport heeft een geldigheid van 25 jaar. Als er aspecten van het opslagsysteem niet voldoen aan de regelgeving, wordt de installatie niet-conform verklaard of ontvang je een negatief keuringsverslag. Er zullen aanpassingen aan de thuisbatterij gedaan moeten worden in overeenstemming met de regelgeving, waarna er een herkeuring moet plaatsvinden. Deze moet worden uitgevoerd door dezelfde partij die de eerste controle heeft gedaan. Zolang de thuisbatterij niet conform is verklaard, mag deze niet in gebruik worden genomen.
Prijs thuisbatterijkeuring
De keuring van een thuisbatterij kent geen vaste kostprijs. Afhankelijk van het soort opslagsysteem kan de prijs variëren. Gemiddeld kost een keuring van een thuisbatterij tussen de €100 en €150. Omdat de prijzen uiteen kunnen lopen, is het aan te raden om bij verschillende erkende keuringsorganismen een offerte op te vragen. Kijk daarbij goed wat wel en niet bij de prijs zit inbegrepen. Op basis van verschillende offertes krijg je een beter beeld van de prijzen die in de markt worden gevraagd voor een thuisbatterijkeuring en kun je een goed overwogen keuze maken.