Wie een warmtepomp laat installeren is onderhevig aan keuringen. Maar wat houdt de keuring in en om de hoeveel tijd is een keuring van de warmtepomp verplicht? Wat bij een afkeuring? Ontdek hier alles over de keuring van warmtepompen.
Waarom warmtepomp laten keuren?
De keuring van een warmtepomp dient ieder jaar te gebeuren. Het gaat dan specifiek om de controle van het koelcircuit. Warmtepompen zijn een energiezuinige en milieuvriendelijke manier van elektrisch verwarmen. Zeker als de warmtepomp gecombineerd wordt met zonnepanelen. Warmtepompen kunnen niet alleen verwarmen, maar ook koelen, zodat het zowel in de zomer als in de winter aangenaam in huis is. Een goed onderhoud van je warmtepomp is cruciaal. Daarom is een keuring, naast goed onderhoud en regelmatige reiniging, belangrijk om ervoor te zorgen dat de installatie vele jaren meegaat en het beste rendement geeft.
Wat is een warmtepompkeuring?
Een keuring van je warmtepomp houdt in dat het koelcircuit van de warmtepomp wordt gecontroleerd. Een warmtepomp heeft een vergelijkbare werking als een koelkast, maar dan omgekeerd. Een koelkast onttrekt de warmte uit de koelkast en leidt deze naar buiten. Bij warmtepompen wordt de warmte die uit de omgeving wordt onttrokken, gebruikt voor de verwarming in huis. Voor het transporteren van warmte bij een warmtepomp wordt een koelmiddel gebruikt die zelfs bij hele lage temperaturen verdampt. De koelmiddeldamp condenseert vervolgens en geeft warmte af aan het verwarmingssysteem. Doordat dit een continu proces is, moet het optimaal functioneren. Door de installatie regelmatig te onderhouden, zorg je voor een langere levensduur.
Is een warmtepompkeuring verplicht?
De keuring van het koelcircuit van een warmtepompinstallatie is verplicht en dient ieder jaar te worden uitgevoerd door een gecertificeerd koeltechnieker. Heeft de installatie een automatische lekdetectie of is het een hermetisch gesloten systeem, dan hoeft het koelcircuit maar om de 2 jaar gekeurd te worden. Weet je niet zeker of jouw systeem ieder jaar of om de 2 jaar gekeurd moet worden, dan kun je dit navragen bij de installateur of de fabrikant van de warmtepomp. Ook de installatie van een nieuw warmtepompsysteem dient gecontroleerd te worden alvorens deze in gebruik wordt genomen.
Wie mag de warmtepomp keuren?
De keuring van de warmtepomp moet worden uitgevoerd door een gecertificeerde partij. Dit geldt zowel voor de installatie als voor de controle van het koelcircuit. Heeft de installateur geen certificaat van bekwaamheid, dan moet deze worden bijgestaan door een erkend keuringsorganisme. Ben je op zoek naar een partij die de warmtepomp voor jou kan keuren? Zoek dan bijvoorbeeld online naar een bedrijf die gecertificeerd is. Het is aan te raden om te kiezen voor een bedrijf dat dicht bij je in de buurt zit.
Wat dien je in orde te brengen voor de keuring?
Om de keuring van het koelcircuit zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het aan te raden om je goed voor te bereiden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de koeltechnieker goed bij de installatie kan komen en dat alle obstakels zijn weggenomen. Verder is het verstandig om zelf goed je installatie te onderhouden, zoals vuil en bladeren is zodat de aanvoer van lucht optimaal is. Heb je een milieubelastende warmtepomp, dan moet je een logboek bijhouden en een instructiekaart hebben met de gegevens van de exploitant, het koelmiddel en de werking van de warmtepomp. Zorgt dat deze altijd binnen bereik zijn.
Hoe verloopt een warmtepompkeuring?
Zodra de warmtepomp is geïnstalleerd, worden de instellingen van de warmtepomp gecontroleerd om te zien of alles in orde is. Is alles akkoord, dan kan de warmtepomp in gebruik worden genomen. Na een of twee jaar, afhankelijk van het systeem, dient een afspraak te worden gemaakt om het koelcircuit te laten keuren. Tijdens de keuring worden de documenten gecontroleerd, het koelcircuit geanalyseerd, gekeken of er geen lekkages zijn en worden de meetwaarden bekeken. De keuring van het koelcircuit zorgt ervoor dat het systeem zo efficiënt mogelijk kan blijven werken.
Wat bij afkeuring van de warmtepomp?
Naar aanleiding van de keuring van de warmtepomp wordt een keuringsrapport opgemaakt. In dit rapport staan naast de bevindingen ook adviezen en raadgevingen. Het is aan te raden om deze adviezen op te volgen. Dit draagt bij aan een betere werking van het systeem en een langere levensduur. Aanpassingen aan warmtepompen kun je het beste laten uitvoeren door een gecertificeerde installateur. Een installateur met een certificaat van bekwaamheid heeft de kennis en ervaring om warmtepompen op een correcte manier aan te passen en te installeren.
Prijs keuring warmtepomp
Er is geen vastgestelde prijs voor de keuring van een warmtepomp. Ieder bedrijf kan zijn eigen prijs bepalen. Wat de kosten zijn voor het keuren van een dergelijke installatie is daarom lastig aan te geven. Het is verstandig om een offerte op te vragen bij meerdere aanbieders. Bekijk goed welke onderdelen bij de keuring zijn inbegrepen en welke niet. Alleen door verschillende offertes zorgvuldig met elkaar te vergelijken, kun je tot de keuze van het beste voorstel komen.